I år blir det äntligen av

Maramures är ett fantastiskt intressant kulturlandskap. Vandringen i Maramures är ganska lättgången. Vi vandrade genom enorma äppellundar med härligt mogna äpplen. I byarna vi gick igenom hade så gott som varenda hus en, för det mesta, handgjord träsnidad port. En dag blev lite tuffare då vi gav oss upp på en hög topp med en vidunderlig utsikt. Maramures är känt för alla sina vackra träkyrkor. Många är flera hundra år gamla och i många av dem hålls fortfarande gudstjänster. Det finns fortfarande många gamla vackar trähus men man kan notera att en förändring är på gång och de gamla rivs för att ersättas av fula betongskapelser i grälla färger. Vill man uppleva vacker kultur är det nu det gäller. Snart är det för sent.

Vi inkvarterades på ett par ställen två nätter och på några en natt. På ett ställe kändes det faktiskt som om jag sov i ett museum. Allt var bekvämt och framförallt var maten vi fick helt suverän. För det mesta är allt t.ex. det som serveras till frukosten hemgjort. Grönsakerna är odlade på ort och ställe med smaker sominte finns att uppbringa här hemma.

Det finns en bok, skriven av Urban Emanuelsson, "Europeiska kulturlandskap - Hur människan format Europas natur." Enligt Urban finns de allra mest välbevarade delarna av Europas äldre kulturlandskap just i de delar där Maramures ligger. Detta står att läsa om Urban och hans bok; Det är ingen slump att Europas kulturlandskap ser ut som de gör. De har växt fram i samspelet mellan människa och natur, och har en lång och spännande historia. I den här boken berättas historien av Urban Emanuelsson som vet mer än de flesta om kulturlandskap i olika länder. Du som är intresserad av historia, biologi, kulturmiljövård eller naturvård har mycket att hämta i boken. Och du som turistar i Europa får en chans att förstå hur de landskap du åker genom har formats under tidernas lopp. Följ med på en resa genom tid och rum!

 

Naturvårdare behöver ha en historisk syn på sitt arbete, menar Urban Emanuelsson. Och det är ett syftena med boken - att ge biologer och naturvårdare en bild av hur viktigt det historiska skeendet har varit för den natur och det landskap vi ser idag. Å andra sidan visar boken också för historiker och kulturmiljövårdare hur viktiga biologin och landskapets förutsättningar har varit för historiens förlopp. Urban Emanuelsson behandlar alla delar av Europa. Han har rest mycket och tagit nästan alla fotografier själv. Boken sträcker sig från äldre stenåldern till våra dagar, med tyngdpunkt på perioden 1000−1900. I ett avslutande kapitel pekar författaren på svagheter i nuvarande natur- och kulturmiljövård, ger idéer om möjliga styrmedelslösningar och visar på vägar mot en hållbar landskapspolitik.

Så här såg vandringsprogrammet ut tidigare.

 

DAG 1. SVERIGE – CLUJ NAPOCA - MARAMURES

 

Ankomst till Cluj Napoca via Wien från Stockholm. På flygplatsen möter du din engelsktalande vandringsguide och vi reser norrut mot Maradalen och den lilla byn Hoteni där vi bor på den mycket kände musikern Popicas gård. Gemensam middag.

 

DAG 2. MARADALENS TRÄSNIDARE

Maradalens byar har regionstypiska vackert snidade träportar samt smäckert gjorda träkyrkor med skira spiror.Även om Hoteni är en liten by så är området vida känt för sin årliga vårfestival med dans och musik. Eftermiddagens strövtåg är lätt då vi utforskar Hoteni, vackert belägen vid foten av Gutaibergen, samt grannbyn Breb 4 km vandring därifrån. Här besöker vi 1600-talskyrkan och en hantverkare som gör utsökta träsigill, skedar och spinnrocksspindlar. På vår väg noterar vi att det mesta är gjort i trä, ”vâltori” där man tvättar kläder och filtar, vattenkvarnar där man maler säd och traditionella destillerier där regionens starka plommonlikör ”horinca” görs. Här träffas ortens bybor för att utbyta artigheter och samtala. Vi äter en traditionell lunch i byn hos en familj från trakten. Dagens vandring tar totalt ca 4 timmars vandring.

Till Breb kom även Storbritanniens kronprins Charles 2004 i sitt arbete med Mihai Eminescufonden som bevarar landets traditionella och historiska byggnader. Popica är en av regionens mest uppskattade musiker så under kvällen kan det hända att han tar fram sin fela. Vi övernattar i Hoteni. (Lunch, middag)

 

DAG 3. GUTAIBERGENS TOPPAR

Tidig morgon reser vi med bil till Gutaipasset på 987 meters höjd. Här ligger startpunkten för vandringen upp till Creasta Cocosului (“Tuppkammen”). En vandring som tar ca 3 timmar genom skog, ängar och längs en stenig stig upp till den taggiga toppen på 1 428 möh. Efter den sista branta stigningen på jordstigar och grusvägar (ca 15 minuter) belönas vi av ett panorama över Mara och Cosaudalarna omgivna av högländer och fjärran berg.  I detta område skyddas ca 50 hektar av flora som edelweiss, gentiana och snöflingor.

På vägen tillbaka vandrar vi ca 2,5 timme genom betesmark och ängar ned mot Hoteni.  Vi återvänder till Popicas gård för middag och en natts vila. Totalt ca 6 timmars vandring. (Frukost, smörgåspaket, middag)

 

DAG 4. BUDESTIS KYRKOR

Dagens vandring från Hoteni går ca 10 km (ca 2,5 timme) över ängarna till Sîrbi vid Cosaufloden. Här har nästan varje hushåll sin egen snidade träport. I Cosaudalens byar använder nästan alla män traditionella pillerburksliknande halmhattar. Du kan besöka en hattmakare under dagen. Vandringen fortsätter sedan ca 4 km (ca 40 minuter), till nästa by Budesti för att se deras berömda träkyrkor från 1600-, respektive 1700-tal. Josanikyrkan har ett flertal vackra glas- och träikoner och Susani (den övre kyrkan) har en berömd mural av paradiset. Vi återvänder och bor hemma hos en familj i Budesti. Total vandringstid ca 4 timmar. (Frukost, smörgåspaket, middag)

 

DAG 5. ÅLDERDOMLIGA BYAR

Vi gör en morgonvandring över betesmarker och kullar, ca 15 km, till byn Glod, och sedan vidare till grannbyn Poeinile Izei. Härifrån kan du välja mellan en häst och vagntur till Botiza eller att vandra ytterligare en halvtimme. Vi övernattar två nätter hemma hos en familj här. Totalt ca 6 timmars vandring under dagen. (Frukost, smörgåspaket, middag)

 

DAG 6. VANDRING BLAND HANTVERKSBYAR

I Botiza väver kvinnorna vackra mattor. Efter att ha fått veta mer om byns hantverk så vandrar vi 7 km (ca 2,5 timme) över kullarna till Ieud där en av Maramures äldsta byggnader ligger, en kyrka från 1364, byggd i granträ samt ett intressant etnografiskt museum. Vi återvänder till Botiza. Total vandringstid ca 4 timmar. (Frukost, smörgåspaket, middag)

 

DAG 7. SAPANTA & UNIKA KONSTSAMLINGAR

Vi reser med minibuss längs Izadalen norrut till Sighetul Marmatiei. Här ligger Museum of the Arrested Thought, förr ett av de mest grymma fängelserna under Ceaucescus kommunistregim där stor del av landets intellektuella elit mördades och vi besöker även Maramures etnografiska museum samt deras hembygdsmuseum.

Vi reser vidare längs Tisafloden genom byar där rumäner och ungrare lever sida vid sida. 
Ett besök först i Rumäniens kanske mest kända by, Sapanta. Här ligger den ”glada kyrkogården” där naivt och färgglatt målade gravstenar i trä visar bilder ur den avlidnes liv. Vid tillbakakomst till byn Tisa där vi passar på att se en privatfamiljs unika samling rumänsk konst. Nu går färden mot Cluj Napoca där vi inkvarteras på mellanklasshotell i de gamla stadskvarteren. (Frukost, lunch, middag)

 

DAG 8. CLUJ NAPOCA - SVERIGE

Under tidig morgon reser vi till flygplatsen för resan till Sverige via flygplansbyte i Wien.

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 22:50

fina bilder,

...
13.01 | 06:45

fantastiska bilder och kan tänka mig fantastiska upplevelser :)

...
13.01 | 06:44

-vad kul!!! verkligen :) inspirerande Marianne!!

...
23.04 | 19:37

Jag har varit med både i Karpaterna och Transsylvanien, det är verkliga höjdpunkter i mitt vandringsliv och då har jag besökt många fina avkrokar!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS