en kulturvandring
en vandring långt tillbaka i tiden
Vilken härlig vandring vi fick.  det var 25-28 grader varmt och solsken. Lite kultur skadar ju inte. De sachsiska byarna heter så därför att före 2:a världskriget bodde nästan bara tyskar där. Efter kriget flyttade de hem till Tyskland med hjälp av bidrag från tyska staten. De tomma husen övertogs av romer som bor där än i dag. Alla dessa byar är klassade som minnesmärken och en hel del bidrag betalas ut för att de skall behållas som de ser ut. Ett enormt underhållsarbete pågick överallt. Vi övernattade i de boendes hus. Det var rent och snyggt och rummen var fulla med saker från svunnen tid. Mycket intressant.

Vi vandrade bl.a. genom Viscri (där har Pris Charles ett hus), Sibiu, Biertan, Mesendorf och avslutade i Sighosoara, en liten medeltida stad som var full av atmosfär. Där bodde vi fantastiskt bra.

Maten var god under hela vandringen.

Intressant? Kontakta Andreea Dan på Trekking-Romania.net.Vi minns tillbaka i tiden

STRÖVTÅG BLAND SACHSISKA BYAR
KULTUR OCH TEMARESOR
Att vandra genom odlingslandskap till historiska byar och ströva längs medeltida gator är ett njutbart sätt att lära känna Rumäniens hjärta, i myternas och sachsernas Transsylvanien. Vi vandrar genom historien
med en härlig kombination av besök till världsarv och vandringar mellan i kulturlandskap mellan små historiska byar, bland ett nyfiket och gästfritt folk.


Vår kulturvandringsresa i Transsylvanien går i skuggan av dramatiska topparna av mystikomvälvda Karpaterna. Under våra vandringsdagar tar vi oss genom ett kuperat, kulligt landskap från en sachsisk by till den andra och möter bygdens nyfikna och varma befolkning. En del av resan ägnar vi oss åt möten med praktfull arkitektur, världs arv och rika konstskatter, som ett av Europas sista medeltida, ännu bebodda, torg i Sighisoara. Andra höjdpunkter är den sachsiska
byn Viscri och Biertan. Vår kunnige, engelsktalande rumänske vandringsguide följer oss under resan.

PRELIMINÄRT DAGSPROGRAM

Dag 1. Bukarest - Zarnesti
Flygningen går via Amsterdam till Bukarest där vi möts för en resa norrut mot bergsbyn Zarnesti,vackert belägen vid Piatra Craiuluibergens blandskogklädda fot. Mimi välkomnar oss till hennes pensionat Mosorel och vi äter gemensam middag.
En gammal kvinna krattar in höet
Din rubrik
Dag 2. Zarnestis ravinlandskap och alpina ängar.
 Dag två är speciellt tillagd för de som vill komma högt upp.Vi kommer att försöka hitta ett alternativ för de andra.Vi vandrar längs vägen in genom den vackra Zarnestiravinen som är hem för fåglar, gemsbock,flera arter bräckor och edelweiss. Här spelades filmen "Back to Cold Mountain" in. När vi tar oss upp från ca 700 meter över havet längs stigar som används av fåraherdarna rör vi oss genom lövskog, främst bok. På vägen genom skogen har vi möjlighet att lära oss mer om skogens invånare och vi passerar små bäckar samt träd där björn rispat barken. Genom barrskogen kommer vi så småningom ut på de stora, öppna, blomstrande ängarna nårmast de kala bergstopparna. Här håller fåraherdarna sina får från maj till september månad. Har vi tur möter vi dem häruppe på Curmaturaängen på 1300 meters höjd. De mjölkar sina djur som de gjort i urminnes tider och i den enkla hyttan tillreder de och förvarar osten. På alpinängen är det skönt att sätta sig i gräset och skåda ut över kalkstensklipporna runt ängen, den övergivna fåraherdehyttan, mörkgröna granar och pinje samt de slänter långt nedanför oss som ibland besöks av skygga vildsvin. Steglitser, ringtrast och korp håller oss sällskap. På härbärget Cabana Curmatura tar vi lunchpaus innan vi fortsätter mot Micatoppen på 1816 möh. Genom barrskogen kommer vi upp till bergsryggen mot Mica, här hjälps vi åt vid två platser att passera smala passager, 2 - 3 meter långa, med hjälp av järnbeslagna linor som vi håller oss i. Håll båda händerna fria. Vi vandrar förbi ett kors som rests för att hylla första världskrigets soldater och når toppen, hela tiden med vidsträckta vyer över ängderna nedanför Piatra Craiului och topparna på Bucegi. Från Mica leder stigen nedåt mot Botorogkällan, genom lövskog och och slutar vid den grusväg som vi startade dagens vandring från för ca 6 timmar sedan. Här väntar häst och vagn för att föra oss tillbaka till pension Mosorel. Här tar vi vårt bagage och packar i minibuss för transporten till den vackra sachsiska byn Viseri.
Nrrdväst om Brasov ligger små historiska sachsiska byar som under Ceausescu-regimens förföll men nu restaureras till sin forna glans. Viscri är en sådan typisk by med sin medeltida stadsplanering intakt, där husen sammanbyggs som försvarsmurar mot byns enda gata samt en befäst kyrka, uppsatt på UNESCOs världsarvslista sedan 1999.
Vid skymning vandrar korna in från betet längs huvudgatan och byborna sitter utanför sina hus på bänkar för att samtala om livet och dagens händelser. Kanske avnjuts ett glas av den välsmakande plommonlikören? Gemensam middag.
Boendet ikväll blir av enklare slag på ett pensionat i byn eller hemma hos några av byborna med privat sovrum men med delad toalett/dusch. Definitivt en annorlunda kväll att minnas och något som du har gemensamt med brittiske kronprins Charles som besökt byn!
ett kyrktorn i Viscri
Din rubrik
Dag 3. Viscris skatter & strövtåg genom kulturlandskap
För den som önskar inleds morgonen med en häst och vagnskjuts upp på de högre höjderna där byns boskap hålls på bete. Här finner vi även träkolare och ett fårhägn. Fåraherdens fru Agurita visar oss den sommarbostad som fåraherdarna har och där de tillverkar fårost på traditionellt sätt. Efter att ha besökt Viseris världsarvskyrka i trä, väntar en vacker vandring över ängar och genom
skog.
Vandringen leder från Viscri till nästa sachsiska by Mesendorf och de sachsiska byarna ligger en efter en som pärlband i landskapet. De mjukt böljande kullarna har en mycket rik och varierad flora som hemrna hos oss gått förlorad med det moderna jordbruket. I juli månad slår man höet med lie, så vid varje gård ser man de karaktäristiska mjukt rundade höstackarna. Ovan oss seglar rovfåglar och från skogen hörs gökens sång. Efter en kilometer möter vi lövskog med imponerande gamla ekar och vitbok. Från en ås i skogen skådar vi ut över ett panorama av gröna kullar där får betar som vita fläckar och rök singlar upp genom luften från fåraherdarnas bål.
Ovan tronar de Transsylvanska alpernas skimrande grå toppar på över 3.000 meters höjd.
Vandringen leder ut ur skogen genom gläntor och vi passerar ett fårhägn med vaktande hundar. En stig leder ned mot Mesendorf med en charmerande huvudgata, en välbevarad dansbana och en medeltida befäst kyrka som även den är uppsatt på världarvslistan. Kyrkan är en av de äldsta i regionen och tronar ovan de små husen. Under medeltiden byggde sachserna sina byar med tillräckligt avstånd för att kunna höra nästa bys kyrkas klockringning då fara hotade.
Bakom kyrkan går stigen genom en trädgård med plommonträd innan vi åter når skogen. Den som går tyst kanske ser glimten av rådjur och då vi tar oss ut ur skogen skådar vi ut över sachsiska Crit i dalens botten. Crit omnämndes först år 1322. Dess befästa kyrka har två av fyra torn kvar och en kyrka från 1800talet med ett klassiskt träaltare. I Crit bor vi en natt hemma hos några av byns familjer.
Höjdskillnad ca 945 m och vandringens längd är 18 km, (ca 6,5 timme).
Din rubrik
Dag 4. Sachsiska kulturbyar
Dagen inleds med ett besök i byns kyrka och sedan väntar en vandring till sachsiska Cloasterff samt vidare till Saschiz. Från Crit följer vi en landsväg och korsar gräs ängarna mot skogen. Efter en liten uppförslutning genom en glänta når vi platsen där vi kan njuta av vyerna av Cloasterff by och i fjärran Saschiz fåstning. På vägen ned är det möjligt att besöka den sachsiska kyrkan innan
ankomst. Idag har Cloasterff endast en invånare av sachsisk börd, en 80-årig man.
När Vi lämnar byn vandrar vi över ängsmark, dungar med tall samt gammal lövskog där det är vanligt att se rådjur, harar samt bevis på att björn är vanlig i området. Väl ute ur skogen passerar vi en gammal humleodling och når även ~tt fårhägn innan vi tar oss över gräsängar till Saschiz med ytterligare en vacker världsarvs-kyrka.
Området är Natura 2000 skyddat då regionens höga kulturella värden samt dess ekosystem tillhör Europas mest värdefulla. Vi bor på ett enkelt mellanklass-pensionat Hanul Cetatii i utkanten av byn. Dagens vandring är ca 14 km (5 timme).
Din rubrik
Dag 5. Vandring mot småbyarna Daia, Vulcan och Apold
Dagens långa vandring går västerut. Morgonens vandring startar upp till 1300-talsfåstningen som ruvar ovan Saschiz och dit man tog sin boskap, fruar och sina förnödenheter då fienden hotade. Vår vandring går längs en landsväg förbi äppelträd och potatisåkrar, över ängar till skogsbrynet mot ruinstaden Daia. Stigen leder över böljande ängar där hästar och får betar samt tidvis genom
skog. Vi är nu ovan byn Vulcan och tar oss vidare genom odlingslandskap, trädgårdar och skog för att nå byn Apold med sin imponerande befåsta kyrka. Här har vi 7 km kvar till vårt mål och för den som vill finns möjlighet att ta minibuss till byn Saes. Här bor vi över natten i gästrum hemma hos familjer. Dagens vandring är ca 17+7 km (6,5 timme).
Din rubrik
Dag 6 Hantverksbyn Floresti och freskernas Malancrav
Dagen inleds med en vandring från Saes till Stejareni och vidare mot byn Cris för att begynna vandringsdagen över blommande-ängar mot- bynaa-Floresti och Malanacrav. I den avlägset belägna Floresti kommer vi att få se hur tunnbindarna tillverkar sina trätunnor med traditionella metoder och verktyg nedärvda sedan generationer. Tunnorna används bl a för plommonbrännvin och vin. Lunch med hembakt och plommonbrännvin väntar i en privat trädgård till ett typiskt
scshsiskt hem. När vi vandrar från Floresti genom skog och ängder når vi byn Malancrav. Dess befästa lutherska kyrka har sällsynta och vackra fresker från 1400-talet och det äldsta hela altaret i regionen, från 1520, som fortfarande står på sin ursprungliga plats. Vi övernattar i äkta restaurerade sachsiska hus i Malanerav. Dagens vandring är 17 km, (ca 5,5 timme).
Dag 7 Transsylvanska byar och Biertan
Vi vandrar mot byarna Nou Sasesc och Copsa Mare som ligger långt från allfarvägarna i Transsylvanien. När vi sedan når Biertan väntar en magnifik befåst kyrka belägen på en höjd i samhället. Biertan anses av många vara det främsta av sachsernas arv i Transsylvanien. Den östra bastionen på världsarvskyrkan var inte enbart till försvar, här fanns ett fängelse för de som ville skilja sig. De hölls på vatten och bröd tills de ändrade sig om sin skilsmässa. Det sägs att under
300 år genomfördes endast en skilsmässa. Härifrån vandrar vi till grannliggande Richis där vi avnjuter en hemlagad traditionell middag som vår värdinna Clara lagat till oss i ett vackert sachsiskt hus. Dagens avstånd är 20 km, (ca 6 timme)
Vi återvänder till Biertan och pensionat Unglerus för en natt.
Din rubrik
Dag 8. Sighisoaras skatter
Sachserna kallade sin stad Schassburg och den är en av de absolut bäst bevarade medeltida befästa städerna i Europa. Idag återstår nio torn och en del av den ursprungliga muren. Här strövar du genom ett av Europas få återstående och helt bebodda medeltida städer. Klocktornet är Sighisoaras symbol, och Vlad Pålspetsarens, alias greve Dracula, hus anses vara stadens äldsta  bostadshus. Den vackra lutherska kyrkan på höjden i gotisk stil är St Nicholas och dateras från
1300-talet. Stadens kullerstenslagda gator och färgglada hus ramar in det vackra torget där det är skönt att se folklivet och kanske ta ett glas av landets välbryggda öl, ytterligare ett arv från sachsernas tid.
Vårt boende är på mycket trevliga mellanklasshotellet Casa cu cerb vid stadens medeltida torg.
Din rubrik
Dag 9. Sighisoara - Bukarest - Stockholm
Vi reser mot landets huvudstad, ca 5 timmar, genom ett varierat landskap, små byar varvas med kommunisterans storvulna fabrikskomplex och en sista panoramainblick i landets historia ochultur. Under eftermiddagen flyger vi via Amsterdam och ankommer Sverige sen kväll.

Jag hoppas att alla har fått uppleva något som är värt att minnas.

Marianne

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 22:50

fina bilder,

...
13.01 | 06:45

fantastiska bilder och kan tänka mig fantastiska upplevelser :)

...
13.01 | 06:44

-vad kul!!! verkligen :) inspirerande Marianne!!

...
23.04 | 19:37

Jag har varit med både i Karpaterna och Transsylvanien, det är verkliga höjdpunkter i mitt vandringsliv och då har jag besökt många fina avkrokar!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS